"wSieci": Mistrzowie w habitach!



W sam raz przed świętami: klasztorne zwyczaje kulinarne!
W najnowszym numerze tygodnika „wSieci” Anna Monicka pisze o klasztornych zwyczajach kulinarnych. Dla czytelników specjalnie na nadchodzące święta - kilka wyjątkowych, tradycyjnych przepisów świątecznych autorstwa zakonników.
Anna Monicka przypomina o specjałach, które dziś zawdzięczamy zakonnikom.
Bez umiejętności i dociekliwości klasztornej braci nie byłoby wielu wybitnych win, z szampanem na czele, wspaniałych serów, bo oni udoskonalili techniki przygotowywania i dojrzewania (pleśniowego dojrzewającego brie król Karol I kosztował właśnie w klasztorze Reuil-en-Brie), najlepszych w Polsce karpi zatorskich, hodowanych przez cystersów – podkreśla autorka.
Anna Monicka wskazuje, że zasadą klasztornej kuchni jest nie tylko kunszt, lecz także wykorzystywanie lokalnych produktów. -
Dziś o takiej kuchni mówi się ekologiczna, ale tak naprawdę to po prostu tradycyjne, prawdziwe jedzenie, bez polepszaczy, wstrzykniętej do środka tablicy Mendelejewa i baterii rozmaitych konserwantów
– zaznacza autorka.
Specjalnie dla czytelników tygodnika tradycyjne przepisy zakonników na: rum domowy, ptaszki niebieskie, śledzie pokutne z jabłkami, pasztet ojcowski z kwaśnej kapusty, które dodatkowo zostały opatrzone komentarzem lub krótką historią.
Wykształceni ludzie renesansu wierzyli, że wszystkie rzeczy z ziemi, powietrza, wody i ognia są uporządkowane zgodnie z wielkim łańcuchem bytów. Na dole były formy najbardziej prymitywne, na górze – byt idealny. Każda roślina i zwierzę były uważane za gorsze od znajdujących się nad nimi. Wśród zwierząt najniżej plasowały się ostrygi i małże, nad nimi były ryby, potem świnie, owce, krowy, cielęta. Nad nimi ptactwo – najpierw wodne, potem latające, a najwyżej śpiewające. Podczas uczt goście mniej ważni jedli cielęcinę, a znaczący – kapłony
– tłumaczy autorka.
Jakie specjały goszczą na naszym stole, dzięki zakonnikom? Historia mistrzowskich potraw wraz z przepisami tylko w najnowszym numerze tygodnika „wSieci” w sprzedaży od 15 grudnia br., także w formie e-wydania na http://www.wsieci.pl/e-wydanie.html.